Το ελαιοτριβείο μας είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη και η πλειοψηφία των καινούργιων μηχανημάτων του, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κρήτη. Τα περισσότερα από τα τμήματά του σχεδιάστηκαν με βάση την εμπειρία της ομάδας μας.
Το να δημιουργήσεις το ιδανικό ελαιοτριβείο είναι ένα κατόρθωμα από μόνο του καθώς μπορεί κάποιος να αλέσει τον ίδιο καρπό σε δύο διαφορετικά ελαιοτριβεία και ανάλογα με τα μηχανήματα και τη διαδικασία που θα χρησιμοποιηθούν να πετύχει τελείως διαφορετικής ποιότητας αλλά και ποσότητας ελαιόλαδου. Επίσης στο Ktima Chrissys όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιμόλυνση ή αλλοίωση του ελαιόλαδου είτε στην υφή είτε στη γεύση του.

Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου είναι και απλή και φυσική. Tο μοναδικό, τεχνολογικά προηγμένο ελαιοτριβείο μας, μπορεί να αλέσει ελιές μέσα σε 45΄από τη στιγμή της παραλαβής τους. Οι ελιές αλέθονται την ίδια μέρα που συλλέγονται, το λάδι παραμένει χαμηλό σε οξύτητα και διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του και τη χαρακτηριστική γεύση του. Το ελαιόλαδο είναι απλώς ο χυμός του φρούτου, και όπως όλοι οι χυμοί φρούτων είναι πολύ υγιεινός χάρη στα πλούσια θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.
Οι ελιές συλλέγονται στους αγρούς και μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο όπου αναλύουμε την ποιότητα και την ποσότητά τους. Το εργαστήριο που είναι εγκατεστημένο στο εργοστάσιο παίρνει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από κάθε κλαδί ελιάς και χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο λογισμικό για να ελέγχει χαρακτηριστικά όπως οξύτητα, υπεροξείδια και την απόδοση του καρπού. Το Ktima Chrissys έχει καθιερώσει αυτές τις μοναδικές διαδικασίες για την κατάταξη της ποιότητας του καρπού τη στιγμή που φτάνει στο ελαιοτριβείο ώστε να μπορεί πιο εύκολα να εντοπίζει να διατηρεί και να βελτιώνει την ποιότητα και την ακεραιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Πρώτα σε κάθε παρτίδα δίδεται ένας κωδικός ο οποίος καταχωρείτε στο σύστημα ιχνηλασιμότητας. Στη συνέχεια μεγάλοι ανεμιστήρες ξεχωρίζουν τυχόν φύλλα ή κλαδιά που μπορεί να έχουν πέσει στα δίχτυα μαζί με τις ελιές. Οι ελιές μετά οι ελιές μπαίνουν ανάλογα με την ποιότητά τους σε ένα μεγάλο σιλό περιμένοντας την άλεση. Αφού οι ελιές έχουν κατηγοριοποιηθεί μπαίνουν στην γραμμή παραγωγής για την υπόλοιπη διαδικασία. Το ελαιοτριβείο στο Ktima Chrissys έχει δυνατότητα υποδοχής ελαιόκαρπου 5 τόνων την ώρα και παραγωγής ελαιόλαδου 2 τόνων την ώρα.
Το πρώτο βήμα στη γραμμή παραγωγής είναι το πλύσιμο. Οι ελιές πλένονται τρείς φορές με πόσιμο νερό ώστε να απομακρυνθούν όλες οι σκόνες και τα εναπομείναντα φύλλα και ξένες ύλες και έτσι να μην επιμολυνθεί το ελαιόλαδο.
Στην επόμενη φάση οι ελιές προχωρούν μέσα σε έναν ανοξείδωτο σπαστήρα, ο οποίος τεμαχίζει την ελιά μαζί με τον πυρήνα, μετατρέποντας τη σε μία ζύμη . Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό γιατί το μέγεθος των μικροτεμαχίων και η υφή της πάστας μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Γι’ αυτό στο Ktima Chrissys αυτό που προκύπτει από τον μικροτεμαχισμό του καρπού είναι ένα μία πάστα κομματιασμένη και όχι κρεμώδης ή λιωμένη.
Αυτή η πάστα ελιάς μεταφέρεται σε μεγάλα ανοξείδωτο δοχεία για μάλαξη, τους μαλακτήρες. Οι μαλακτήρες εκτός από την ανάδευση, επιπλέον θερμαίνουν ελαφρά την ελαιοζύμη για να διευκολυνθεί η διαδικασία διαχωρισμού του ελαιολάδου στο επόμενο στάδιο. Να σημειωθεί ότι ηγ θερμοκρασία της ελαιοζύμης σε καμμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τους 27⁰C (80.6 ⁰F), αναγκαίο στοιχείο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, πραγματικής ψυχρής έκθλιψης. Οι μαλακτήρες μας διαθέτουν δικής μας σχεδίασης, αυτόματο σύστημα ελέγχου και καταγραφής των θερμοκρασιών έκθλιψης.
Μετά από περίπου 45΄η πάστα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Αυτό το μέρος της διαδικασίας λέγεται «ψυχρή έκθλιψη» ένας όρος που χρησιμοποιείται από τo Ktima Crissys για να περιγράψει καλύτερα τη διαδικασία καθώς ο όρος «Πρώτη Ψυχρή Πίεση» είναι κατά κάποιο τρόπο αποπροσανατολιστικός καθώς στις μέρες μας οι ελιές συνήθως δεν συμπιέζονται. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται τα φυσικά ένζυμα που σχηματίζουν τη γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου, οπότε είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο.
Στον διαχωριστήρα, η σάρκα και ο πυρήνας της ελιάς διαχωρίζονται από το λάδι. Ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει με εξαγωγή τριών φάσεων (λάδι-νερό-στερεά) ή με εξαγωγή δύο φάσεων (λάδι –υγρά στερεά). Χρησιμοποιούμε την εξαγωγή δύο φάσεων καθώς έτσι εξοικονομούμε νερό (εξοικονόμηση 1.000 λίτρων νερού για 1.000 λίτρα ελαιολάδου) και επιπλέον το λάδι είναι πιο υγιεινό καθώς σημαντικές πολυφαινόλες δεν ξεπλένονται με το νερό.Σε αυτό το στάδιο το ελαιόλαδο που προκύπτει είναι ένας συνδυασμός λαδιού και λίγου ιζήματος από τα κατάλοιπα του ελαιολάδου. Το τελικό στάδιο διαχωρίζει αυτά τα δύο στοιχεία αφήνοντας μόνο το φυσικό ελαιόλαδο , έναν αγνό και φυσικό χυμό φρούτου που μεταφέρεται σε δεξαμενές φύλαξης και περιμένει την εμφιάλωση. Η όλη διαδικασία από την υποδοχή έως την εμφιάλωση είναι αυτοματοποιημένη, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οπότε υπάρχει απόλυτος έλεγχος της παραγωγής.
Τα φύλλα που μαζεύονται από την αρχική σοδιά δίνονται πίσω στους αγρότες για να ταΐσουν τα ζώα τους.
Ο Πυρήνας της ελιάς, που μαζεύεται από τη φυγοκέντρηση δίνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας (πυρηνελαιουργείο) για την παραγωγή πυρηνέλαιου (σπορέλαιο χαήλής ποιότητας) και πηρυνόξυλου (στερεό κάυσιμο υψηλής απόδοσης).
Το πυρηνόξυλο χρησιμοποιείται επίσης για την θέρμανση του νερού κατά τη διάρκεια της μάλαξης, καθώς και για την θέρμανση των εγκαταστάσεών μας. Η χρήση νερού στο ελαιοτριβείο είναι η μικρότερη δυνατή, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους.