Βιδιανό


Μονοποικιλιακό βιδιανό

Tο κρασί βιδιανό που παρασκευάζεται από ένα και μόνο είδος σταφυλιού είναι ένα μονοποικιλιακό κρασί, ενώ ένα κρασί που παρασκευάζεται με διαφορετικά είδη σταφυλιών είναι ένα μίγμα. Εμεις σημερα στο Κτήμα Χρυσής παράγουμε μόνο το μονοποικιλιακό κρασί Βιδιανό

Βιδιανό με κρυστάλλινο λαμπερό ανθόξανθο χρώμα. Με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Το βιδιανό είναι Π.Γ.Ε = Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τα αμπέλια από τα οποία παράγεται ο οίνος είναι βιοδυναμικής καλλιέργειας.
Πολύ την χαρακτηρίζουν ως το Chardonnay της Κρήτης. Προέρχεται κυρίως από την περιοχή του Ρεθύμνου, καλλιεργείται πλέον μεθοδικά και οργανωμένα και στην περιοχή του Ηρακλείου και έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε λευκά μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και ως συνδυασμός με άλλες τοπικές ποικιλίες.
Διαθέτει ενδιαφέροντα αρώματα και ικανοποιητική οξύτητα. Δημιουργεί μεγάλο τσαμπί με οβάλ ράγα.

Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου όπως το βιδιανό αποτελούν «κρυμμένο θησαυρό» για κάθε γνώστη οινόφιλο. Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία, που προέρχεται όπως ειπαμε από την Κρήτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων.

Το βιδιανό δίνει κρασί κιτρινοπράσινου χρώματος, με έντονα, ξεχωριστά και πολυσύνθετα αρώματα, που ανάμεσα σε άλλα θυμίζουν αυτά του ώριμου ροδάκινου και του βερίκοκου, με νύξεις αρωματικών βοτάνων και ορυκτότητας. Το στυλ του βιδιανού μπορεί να είναι πλούσιο, ενώ δεν είναι ποτέ καμένο ή άτονο.

Προσπαθούμε πάντα να αναδείξουμε το δυναμικό του σταφυλιού φυτεύοντας σε πιο δροσερούς αμπελώνες μεγάλου υψόμετρου.
Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας ξεδιπλώνουν θαυμάσια την προσωπικότητά τους όταν συνοδεύουν ζυμαρικά με θαλασσινά ή ψάρια ψητά στα κάρβουνα. Παρότι ο χρόνος παλαίωσης του βιδιανού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, εμείς πιστεύουμε ότι τα κρασιά αυτής της ποικιλίας παλαιώνουν με ασφάλεια για πέντε ή περισσότερα χρόνια.
Εμείς στο ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΗΣ πριν από την εμφιάλωση του σπουδαίου αυτού κρητικού κρασιού το παλαιώνουμε για πέντε μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στο μονοποικιλιακό Βιδιανό μας έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός “Χρυσή Τομή”.

Στην κλιματιζόμενη ημιυπόγεια κάβα φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας τα γαλλικά βαρέλια, στα οποία ωριμάζουν τα κρασιά του Κτήματος, ενώ μετά την εμφιάλωσή τους τα κρασιά αποθηκεύονται στις επίσης κλιματιζόμενες αποθήκες μας ώστε να διατηρούν τα αρώματα τους έως το ποτήρι.

Wine

Comments are disabled.